· 

Neem jij de tijd voor het zetten van Marokkaanse muntthee?

Marokkaanse muntthee by Thee is Hip!
Marokkaanse muntthee by Thee is Hip!

Hoe zet je marokkaanse muntthee?

Wij Nederlanders drinken muntthee. We noemen het thee maar er komt geen echt theeblad bij kijken. Eigenlijk is het gewoon warm water met wat takjes munt erin. Niks mis mee. Maar de Marokkaanse muntthee is net even een stapje meer. 

 

"Ze nemen de tijd voor het zetten van de thee." iets wat wij in Nederland vaak vergeten. Tijd nemen voor iets. Zelfs al is het voor het zetten van thee. Logisch ook want we zijn een druk volk. Nederlanders staan erom bekend om hard te werken. Werken staat centraal aan succes. En in de huidige maatschappij krijgen we continu de boodschap via  de media, sociale media en maatschappelijke normen dat we succesvol moeten zijn. 

"Maar is succesvol zijn ook echt gelukkig zijn?" En wie bepaald wat nou precies succesvol is? De maatschappij, je ouders en vrienden of jijzelf? Na bijna 41 jaar besef ik dat alleen ik voor mezelf kan bepalen wat succesvol voor mij kan betekenen. Uiteraard luister ik naar mijn omgeving. Ik ben daar heel vatbaar voor. Maar inmiddels kan ik wel de informatie filteren en er mijn eigen visie over hebben. 

"Maar wat heeft Marokkaanse muntthee te maken met succesvol zijn?' Voor mij heel véél. Niet alleen in Marokko maar ook in andere landen drinken ze thee op bijna een ceremoniële manier. Dat vind ik prachtig. Ze nemen er letterlijk de tijd voor. Iets wat in Nederland een schaars goed lijkt. Behalve dat ze er de tijd voor nemen heeft de thee ook een sociale functie: "thee verbindt!"  Net als eten trouwens. 

Marokkaanse muntthee by Thee is Hip!
Marokkaanse muntthee by Thee is Hip!

'Dus neem de tijd voor het zetten van heerlijke Marokkaanse muntthee." Hieronder beschrijf ik hoe je dat kan doen. Wel met een kanttekening erbij. Net als recepten voor mooie gerechten heeft de manier van het zetten van Marokkaanse muntthee ook vele versies. Ik heb de versie gekozen die het beste bij mij past. Maar geef er vooral je eigen draai aan, des te meer zal het je smaken!

 

Wat heb je nodig?

 1. Een theepot die op het vuur/fornuis kan. Heb je die niet dan gebruik je een gewone theepot.
 2. Vers gewassen munt.
 3. Groene Chinese thee. Deze kan je kopen bij de Marokkaanse supermarkt.
 4. Suiker.

zetwijze Marokkaanse muntthee:

 1. Doe de groene Chinese thee in de theepot. Hoeveelheid: maximaal één theelepeltje per kopje, minder mag ook.
 2. Daar giet je een beetje kokend water overheen. Laat het water even walsen, rondjes draaien.
 3. Giet dan het water af. De thee blijft in de theepot zitten, deze is nu gewassen.
 4. Giet dan kokend water in de theepot, tot bijna vol. Niet teveel want de munt en de suiker moeten er nog bij.
 5. Doe de suiker erbij. Hoeveel? Marokkaanse muntthee is heel erg zoet, ik denk dat de gemiddelde Nederlander iets meer van een mindere zoetere variant houdt. Ook hier ben je helemaal vrij om je eigen smaak te bepalen.
 6. Doe dan de gewassen munt erbij. Heb je een theepot die op het vuur kan zet deze er dan op zodat de thee even goed kan koken en trekken.
 7. Heb je een gewone theepot doe dan de deksel erop en laat ook even trekken. Een andere optie kan ook zijn dat je alles eerst in een stilpannetje bereid en dan later terug giet in de theekan.
 8. Schenk vervolgens paar keer een kopje uit en schenk deze terug in de theekan. Hierdoor kan de thee, de suiker en de munt goed met elkaar mengen. En klaar is je heerlijke Marokkaanse muntthee!

 

Leuke weetjes over Marokkaanse muntthee

Ze gebruiken een heel mooi theeservies. Denk hierbij aan een prachtig dienblad, theepot en kleine versierde theeglazen. Ze schenken de thee van laag naar hoog. Dat is best een opgave. Ze doen dit om een schuimlaagje bovenop de thee te krijgen. En ook door het hoog schenken, koelt de thee een beetje af.  Suiker wordt gezien als rijkdom, dus hoe zoeter de thee hoe rijker de gastheer. En meestal zijn het de mannen die de thee maken en schenken. Hoe leuk is dat!

Dus neem jij straks de tijd om samen met je gezin heerlijke Marokkaanse muntthee te maken en te drinken? Ik zeg: "gewoon doen in deze veel te snelle maatschappij. "

 

Liefs Tabitha

Feitjes over Marokkaanse muntthee. By Thee is Hip!
Feitjes over Marokkaanse muntthee. By Thee is Hip!

Reactie schrijven

Commentaren: 0