· 

4 voordelen van minimalisme die je moet weten..

4 voordelen van minimalisme die je moet weten. By Thee is Hip!
4 voordelen van minimalisme die je moet weten. By Thee is Hip!

Minimalisme in mijn gezin heeft z'n voordelen.

Sinds ruim een jaar ben ik echt bezig met het minimaliseren van onze spullen. Dit begon door een geweldige documentaire op Netflix van de jongens die zichzelf The minimalists noemen:  www.theminimalists.com  Hierdoor gingen mijn ogen open. Zij hadden alles maar waren dood ongelukkig (herkenbaar). In een notendop: ze kwamen erachter dat ze steeds meer wilden. Denk aan een groter huis, niet één maar twee auto's, meer geld, meer dure kleding, meer reizen... en meer schulden!

 

 

Alles meer..

Totdat ze voor minder gingen. Het grote huis werd een klein appartement met een lage hypotheek. De uitpuilende kledingkast werd ingeruild voor een overzichtelijke kast met een paar basics. De auto's gingen weg. De schulden werden afbetaald. En toen de maandelijkse lasten zo laag waren konden ze hun baan opzeggen.  Ze waren vrij! 

"Hoe meer je wilt hoe meer je ervoor moet werken." Dus simpel gezegd: we leveren onze kostbare tijd in om te werken zodat we ons huis kunnen volstoppen met spullen. Is ons huis te klein geworden door al onze bezittingen kiezen we voor een extra opslag box of een groter huis. Met uiteraard ook een grotere hypotheek. 

Sinds ik minimalisme heb ontdekt zijn er al vier voordelen voor ons gezin:

  1. Mijn huis voelt ruimer aan.
  2. Meer rust in mijn hoofd.
  3. Minder werken en financieel toch meer overhouden.
  4. Geen keuze stress meer hebben.
Minimalistisch interieur by Thee is Hip!
Minimalistisch interieur by Thee is Hip!

1: Door ontspullen voelt ons huis ruimer.

Ons huis is ongeveer 95 vierkante meter. Niet erg groot voor een gezin van vijf met een hond, die zo groot als onze eettafel is... Maar ook niet overdreven klein. "Door spullen weg te doen begint ons huis steeds ruimer aan te voelen."  En wat we ook doen: is meubels meerdere functies geven.  Voor meer tips kijk naar de leukste serie over mini huisjes: Tiny house Nation 

2: Minder spullen meer rust in mijn hoofd.

Wat een cliché, ik hoor het je denken. Maar bij ons werkt het echt! Ik kom thuis echt tot rust en dat met drie jonge jongens, een man en een te grote adoptiehond.. 


Speelgoed wordt ook steeds minder. Maar dat is een gaande proces. Eentje die we wel langzaam winnen!  Ongemerkt vragen spullen aandacht van je. De meesten daarvan zijn  een negatieve vorm van aandacht. Door minder spullen, minder negatieve aandacht en dus meer rust.


Minder werken maar toch meer overhouden door minimalisme. By Thee is Hip!
Minder werken maar toch meer overhouden door minimalisme. By Thee is Hip!

3: Ik werk minder maar toch hebben we het financieel beter.

Hoe dan? Ik hoor het je denken! Omdat ik meer tijd heb kon ik ook goed in onze financiën duiken. En geloof me dat is zeker de moeite waard! De jongens  lunchen nu  thuis, dat schilt zeker 120 euro per maand (voor drie kids) en 80 euro voor (twee kids, situatie nu.) De jongste gaat niet meer naar de opvang: gevolg 430 euro  per maand minder betalen. Een andere verzekering: 30 euro per maand minder.

 

Boodschappen doe ik nu met een budget. Ik zit nu op de 130 euro per week. Mijn streven is 100  euro per week. En dan nog steeds vorstelijk eten! Want ik blijf immers een kok!


Voorheen was dat makkelijk zo 200,- tot 300 per week. Inclusief uitgave horeca en eten bestellen. Vooral het bedrag van eten bestellen was schrikbarend hoog. We werkte er immers hard genoeg voor was onze gedachte. Maar eigenlijk schoot het koken er vaak gewoon bij in. En kozen we voor gemak. Terwijl ik kok ben....

 

En als klap op de vuurpijl: "We kopen gewoon veel minder spullen!" Al met al besparen we per maand gemiddeld: tussen de 900 en 1000 euro.

 

En wat krijg ik ervoor terug: heel veel vrije tijd! Ik heb nu tijd om het huishouden te doen. Er voor de jongens te zijn. Elke dag heerlijk te koken. 


En het mooie van alles is: " We gaan steeds vaker op reis met het gezin!" Niks duurs, ik heb nu tijd om naar leuke aanbiedingen te zoeken! Terwijl ik dit schrijf zijn we net terug van een zeer goedkoop weekendje zeeland! Met volop zon!

De voordelen van een minimalistische kledingkast. By Thee is Hip!
De voordelen van een minimalistische kledingkast. By Thee is Hip!

4: Géén keuze stress meer!

Mijn kledingkast is minimalistisch. En dat is gewoon ronduit heerlijk! Alle kledingstukken die er liggen zijn mijn favoriet! Zo maak je makkelijk setjes. Hoef je geen uren voor te spiegel te gaan staan om te bedenken wat je die dag nu weer moet aantrekken.

 

Elke maand kijk ik kritisch naar mijn garderobe. Soms sluipt het erin dat deze ongemerkt is aangevuld. Mijn nieuwe regel: voor elk nieuw item moet er één stuk kleding weg. Zo denk ik wel twee keer na of ik echt het nieuwe kledingstuk nodig heb. Vaak kom ik tot de conclusie van niet: weer een besparing! Lees ook mijn blog over: minder willen.

 

Ik zeg niet dat jij moet minimaliseren...

Ik vertel alleen maar welke voordelen het mij en mijn gezin heeft opgebracht. En dan ben ik nog lang niet klaar met minimaliseren. Dit is pas mijn beginpunt. Ik kan niet wachten wat het ons nog meer zal brengen. 

 

Hoeveel geld besteed jij eigenlijk elke maand aan het kopen van spullen? 

Reactie schrijven

Commentaren: 0