· 

10 voordelen van minimalisme voor mij.

10 voordelen van minimalisme voor mij. By Thee is Hip!
10 voordelen van minimalisme voor mij. By Thee is Hip!

Eindeloos bloggen over minimalisme

 

Ik kan er niks aan doen. Minimalisme verandert mij elke dag weer een beetje meer. En dan bedoel ik in positieve zin! Dit wil ik delen. Je hoeft er niks mee te doen. Maar wie weet kan je er iets mee, hoe leuk zou dat zijn!

 

Dus ik vertel je de voordelen van minimalisme voor mij

 

Inmiddels heb ik al een mooi lijstje van 10 voordelen. Ik ben dol op lijstjes. Zolang ze maar niet te lang zijn en een beetje overzichtelijk! Less is immers hier ook gewoon more! Ben jij klaar voor mijn lijstje... Natuurlijk ben je dat! Je popelt om verder te lezen...

 

  • Meer rust
  • Financieel meer vrijheid
  • Meer geluk
  • Meer tijd
  • Minder ruimte nodig
  • Meer reizen
  • Meer tijd voor passie
  • Meer kwaliteit
  • Meer zelfvertrouwen 

Simpel en overzichtelijk lijstje toch? Hier kan je wat mee al zeg ik het zelf..

Meer rust door minimalisme. By Thee is Hip!
Meer rust door minimalisme. By Thee is Hip!

Rust door minimalisme

 

Spullen vragen continu ongevraagd aandacht van je. Of je dat nou wil of niet. Dus heel simpel.. hoe meer spullen hoe meer aandacht mij dat kost. Kom ik thuis en stap ik in onze (zeer) kleine hal en het eerste wat ik zie zijn mega veel schoenen (ik heb drie kids dus je ontkomt er niet aan). Hangen er ook nog eens heel véél jassen. Dan begint bij mij meteen al de onrust. En dan ben ik pas in de hal, laat staan als ik doorloop naar de woonkamer/keuken etc. 

 

Minimalistische gang voor een gezin van vijf. By Thee is Hip!
Minimalistische gang voor een gezin van vijf. By Thee is Hip!

Inmiddels hebben we een opgeruimde hal. Elk kind heeft één jas hangen en één paar schoenen staan. Net als Rob en ik. Verder hebben we twee bakken waar de winter of zomer schoenen in zitten. Daarop liggen twee planken van de oude eettafel (I love recycling!). Eronder zetten we de schoenen, lekker uit het zicht! In de jutte tas aan de kapstok zitten overige spullen. Kortom minder spullen is letterlijk voor mij minder kostbare aandacht geven aan onnodige dingen. Met als gevolg.. Je raadt het al: meer rust! En ik heb het nu alleen maar over een opgeruimde hal. Moet je nagaan als de rest van je huis ook zo is! Dan is thuiskomen gewoon een feestje, (ondanks de soms krijsende/aandacht slurpende  kinderen op de achtergrond...)

Financieel voordeel door minimalisme. By Thee is HIp!
Financieel voordeel door minimalisme. By Thee is HIp!

Financieel voordeel door minimalisme

Eigenlijk is dit een inkoppertje. Simpelweg, je koopt veel minder. Logischerwijs hou je meer over aan het eind van de maand. Door minimalisme wordt je kritischer met het aanschaffen van spullen. Vroeger was ik zo materialistisch als de pest. Mijn kleding moest van een bepaald merk zijn. Dit liet immers iets zien  over wie ik was.. NOT! Ook kocht ik elke maand wel een kledingstuk. Gewoon omdat ik dat kon... gek he!

 

Na 41 jaar...

 

Denk ik daar gelukkig anders over. Mijn kast is veranderd van de storthoop ala de Freggels..  naar een minimalistisch walhalla. Ik bezit vier lange broeken (waarvan drie joggingbroeken en één linnenbroek, ik heb immers een sabbatical!), vier korte broeken, een stuk of vijf T-shirts,  vier truien en vier paar schoenen plus één paar slippers. Verder heb ik nog een mand met ondergoed en sokken en een bikini (oh shit die Corona kilo's..) Oh ja nog 3 zomerjurkjes (geen idee of ik daar nog in pas..), en een skibroek, één winterjas en één zomerjas. Als klap op de vuurpijl heb ik nog twee colbertjasjes van sweatpants stof (= aanrader!) That's it!

 

Minder kleren kopen door minimalisme. By Thee is Hip!
Minder kleren kopen door minimalisme. By Thee is Hip!

Ik koop dus véél minder!

 

Ik denk wel drie keer na of we het nieuwe product echt nodig hebben. Vaak is het antwoord simpelweg nee. Kortom alleen daardoor bespaar je al behoorlijk wat geld. Heb jij enig idee hoeveel geld jij per maand uitgeeft aan kleding en andere spullen?

 

Meer geluksmomenten

 

Dat klinkt misschien een beetje gek maar ik omring me steeds meer met alleen maar spullen die mij een geluksgevoel geven. Zo heb ik twee favorieten koffiekopjes. Als ik daar in de ochtend mijn enige koffietje van de dag in drink is dat stiekem een héél klein geluksmomentje. Ik kan heel blij zijn met mooie spullen (en dat zegt een minimalist!) Een ander voorbeeld zijn mijn koksmessen en pannen. Hier heb ik eenmalig goed in geïnvesteerd. Ze gaan de rest van mijn leven mee. En het maakt het koken zoveel makkelijker en leuker. Deze producten gebruik ik ook dagelijks. Dus als mijn messen slecht zouden zijn dan zou ik me daar elke keer weer aan irriteren. Ik investeer dus met name in producten die ik dagelijks gebruik. Zodat deze me elke dag weer kleine geluksmomentjes geven. Hoe fijn is dat!

 

Minder ruimte nodig door minimalisme. By Thee is Hip!
Minder ruimte nodig door minimalisme. By Thee is Hip!

Minder ruimte nodig

 

Als je alle overbodige meuk weg doet in je leven besef je pas dat je helemaal niet zoveel ruimte nodig hebt. Ik woon in een klein jaren dertig huis. Ongeveer 90 m2. Dat is best klein. We gaan nog één slaapkamer aanbouwen zodat straks alle drie de jongens hun eigen slaapkamer hebben. Dan zitten we op de max 100 m2. We hebben het afgelopen half jaar flink lopen minimaliseren en ons huis voelt met de dag een stukje groter. Dus geen groot huis voor ons maar wel een  (betaalbaar) thuis! En om eerlijk te zijn vind ik 100 m2 echt wel groot! 

 

Meer reizen door minimalisme. By Thee is Hip!
Meer reizen door minimalisme. By Thee is Hip!

Meer reizen

We reizen steeds meer. Niks luxe, gewoon even weg. Ook niet ver weg, Nederland is immers prachtig! Maar we kunnen nu gewoon reizen en sparen tegelijk, hoe geweldig is dat! En ik heb de tijd om naar deals te zoeken, ook wel een grote plus!

 

Meer tijd voor passie door minimalisme. By Thee is Hip!
Meer tijd voor passie door minimalisme. By Thee is Hip!

Meer tijd voor passie

 

Omdat we financieel meer overhouden zijn we niet meer afhankelijk van  mijn salaris. Dat geeft mij de ruimte om van mijn passies mijn werk te maken en daar ook echt de tijd voor te nemen. Langzaam komen er meer leuke freelance opdrachten op mijn pad. Ik kan nu ook echt kiezen voor de leukste opdrachten. Niet dat ze om mijn oren vliegen hoor... Maar het begin is er. Ik ontdek  ook wat ik echt wil betreffende werk. Iets waar ik al eeuwen naar opzoek was. Ik mag werken maar hoef het niet. Is dat niet het ultieme luxe gevoel? Voor mij wel.

 

Meer kwaliteit

 

Ik kies nu veel bewuster. Vooral in eten.  Voorheen kocht ik de kiloknallers  vlees bij de supermarkt. Want ik had immers een gezin van vijf te voeden. Inmiddels sta ik daar heel anders in. Ik doe nog steeds mijn boodschappen met een budget maar ga nu voor kwaliteit. We eten minder vlees en vis maar dan wel duurzame vlees en vis. Geen troep meer uit de supermarkt. Bewuster eten hoort zeker ook bij minimalisme.

 

Als je kan kiezen tussen een verlepte wortel van de groenten afdeling (vaak verpakt in plastic) van de supermarktgigant waar ze in een mooi schap liggen met mist eroverheen gesprayd... Of je kan een misvormde wortel net uit de grond, onder de aarde  van de  kleine lokale boer kopen die iets duurder is. Welke wortel zou jij dan kopen? Dit geldt uiteraard ook voor vlees, vis, kleding etc.

 

Als laatste meer zelfvertrouwen door minimalisme

 

Het klinkt gek maar toch is het zo. Ik hoef niet  meer mee te lopen met de rest. Ik wil geen groot onbetaalbaar huis, twee auto's, een top carrière en mijn huis vullen met design spullen die vaak er alleen maar mooi uitzien maar niet te gebruiken zijn. Ik draag geen masker meer (behalve mijn roze mondkapje..) Ik lach meer, kook meer, drink heerlijke theeën en omring me door lieve mensen. Elke dag is weer een mooi begin van vrijheid, creativiteit en rust. Hoe cool is dat!  En soms heb ik ook gewoon een pokkedag ertussen! Laten we nu niet weer de schijn op gaan houden...

Reactie schrijven

Commentaren: 0