· 

5 tips om makkelijker te koken

Wanneer heb jij voor het laatst echt gekookt? By Thee is Hip!
Wanneer heb jij voor het laatst echt gekookt? By Thee is Hip!

Echt koken doe jij dat thuis?

 

Tegenwoordig hoeven we niet meer te koken. Je loopt de supermarkt in en daar word je op je wenken bediend. Allemaal kant en klaar maaltijden liggen in het schap. Zo voor het grijpen. Even in de magnetron of oven en klaar ben je. Makkelijker kan niet toch? Zou het ook gezond zijn?

 

5 tips om makkelijker thuis te koken. By Thee is Hip!
5 tips om makkelijker thuis te koken. By Thee is Hip!

5 tips die het koken makkelijker maken:

Want jij bent gewoon een keukenheld, ook al weet je dat nu misschien nog niet.. Hier komt mijn lijstje weer... i love it!

 

  • Apps van de telefoon
  • Weekmenu maken
  • Vooraf koken
  • Standaard voorraad hebben
  • Goede keukenspullen gebruiken

Het lijkt zo gezond die kant en klaar maaltijden..

Op de verpakking in de supermarkt zetten ze er van alles op. Om jou als klant over te halen om het te kopen. Van keurmerken tot gezonde slogans. Maar als je eens kritisch op de ingrediënten lijst gaat kijken besef je dat er meer onbekende toevoegingen in zitten dan gezonde producten. Hmmm maar het leek zo gezond!

 

Wat ook een rode vlag is: de houdbaarheidsdatum. Hoe kan het dat sommige producten heel lang houdbaar zijn? In de horeca hanteren we de volgende houdbaarheidsregels (helaas doen niet alle horecakeukens dat.. maar dat is een ander verhaal!) De dag van het maken van het product telt als als de eerste dag en dan mag je het maar maximaal 48 uur verkopen. Mits het goed bewaard wordt. Daarna moet het weg. Oké dat kan je natuurlijk zien als verspilling. Echter een goede horecakeuken maakt alleen wat ze verwachten te verkopen. Liever zeggen dat een bepaald product op is dan het weg moeten gooien.

Kritisch zijn over de kant en klare producten van de supermarkt. By Thee is Hip!
Kritisch zijn over de kant en klare producten van de supermarkt. By Thee is Hip!

We hebben geen tijd meer om echt te koken

En dat weten de supermarkten dondersgoed! Ze spelen daarop in. Logisch want daar kunnen ze veel geld mee verdienen! Maar dat de mensen ondertussen ongezond eten is een bijzaak. Hebben we echt geen tijd of is het gewoon geen prioriteit?

 

Druk zijn we allemaal. Hoe drukker hoe succesvoller. Ik zie dat inmiddels anders. Vroeger was ik ook druk. Druk met werken, druk met de schijn op te houden en druk met mijn telefoon. Nu werk ik alleen nog maar een uurtje of twee per dag. Ondertussen heb ik tijd voor de leuke dingen van het leven bijvoorbeeld: koken!

Minder apps op de telefoon betekend meer tijd voor koken. By Thee is Hip!
Minder apps op de telefoon betekend meer tijd voor koken. By Thee is Hip!

Tip 1: Apps van de telefoon halen, ik weet het, dat doet pijn!

 

Het is even slikken. Maar ga met jezelf de uitdaging aan. Haal voor één week alle overbodige apps van je telefoon. Denk aan nieuwssites, marktplaats, Funda (dat was mijn verslaving..) Grote bestelsites: Wehkamp, Bol, Zalando etc. Je email... En ja: sociale media apps...AUW! En zet al je meldingen op stil. Geloof me de eerste twee dagen zijn killing! Daarna volgt langzaam het acceptatieproces. Kijk aan het einde van de week eens kritisch naar de tijd die je op je telefoon hebt gezeten in vergelijking met de week ervoor. Hoeveel tijd heb jij bespaard? Wat zoveel... daar schrik je vast van.. Nu heb je tijd om heerlijk te koken!

 

Tip 2: maak een weekmenu & tip 3: kook vooraf

 

Ik zorg dat alle boodschappen in huis zijn en ga in het weekend aan de slag. Ik maak dan de soepen, curries, sausen, dressings etc. Sommige daarvan vries ik in en haal ik een dag voor gebruik eruit en zet dan in de koelkast. Zo maak ik het mezelf makkelijk als ik moet koken tijdens spitsuur. Spitsuur: betekend bij ons: de jongens moeten naar sporttrainingen, zwemles, vriendjes blijven spelen, hond uitlaten... tussen vijf en zes uur is het gewoon  mega spits in huize Poll-van Dasselaar. En dan wil je niet nog eens een uur koken. Trust me!

 

Maak koken leuk en makkelijk. By Thee is Hip!
Maak koken leuk en makkelijk. By Thee is Hip!

Tip 4: standaard voorraad (levensmiddelen) aanleggen in huis

 

Verder heb ik altijd een standaard voorraad aan producten. Zo grijp ik nooit mis. Denk aan: rijst, knoflook, gember, olie, gedroogde pasta, Parmezaanse kaas, honing, roomboter, verse kruiden, uien, limoenen, sinaasappel, sla, komkommer en aardappelen. Als je die producten standaard thuis hebt dan wordt koken gewoon een feestje! In plaats van een opgave. En realistisch gezien houden we gewoon allemaal van een goed feestje!

 

Tip 5: last but not least.. goed keukengerei

 

 

Investeer eenmalig in goed  keukengerei. Deze producten zullen je leven lang meegaan (hallo duurzaam!) en als het goed is heb je er elke dag plezier van! 

 

Denk hierbij aan een goed koksmes, snijplank, groene pannen van het juiste formaat. Ik heb maar vier pannen, meer heb ik echt niet nodig! Wat messen betreft heb ik Global messen. Deze zijn erg licht wat ik fijn vind. Zijn ze bot dan slijp ik ze zelf met een wetstone. 

 

Koken doe je elke dag. Dan is het wel handig als je materialen gebruikt die het koken makkelijker maken. Zo sta jij ook met veel plezier in de keuken! Wie wil dat nou niet?

Reactie schrijven

Commentaren: 0