· 

De nadelen van minimalisme

De nadelen van minimalisme die niemand je vertelt. By Thee is Hip!
De nadelen van minimalisme die niemand je vertelt. By Thee is Hip!

Ik blog vaak over minimalisme

 

Misschien wel te vaak... maar dat komt omdat ik er zoveel voordeel uit haal. Dat wil niet zeggen dat ik minimalisme een eitje vind. Sterker nog ik vind het soms behoorlijk pittig en confronterend! Het basis principe van minimalisme is tevreden zijn met veel minder. Check, dubbel check.  Ik minimaliseer elke dag in huis en in mijn leven. Alleen soms lijkt er geen einde aan te komen.

 

Minimalisme vind ik best lastig

 

Dat klinkt een beetje raar. Als je al je overbodige meuk uit je huis haalt krijg je rust. Daar ben ik het echt wel mee eens. Alleen verteld niemand je als je eenmaal in het proces van minimaliseren zit dat je ineens beseft hoeveel spullen er ongemerkt weer terug je huis in sluipen. Een scherpschutter is er niks bij! Je bent dus continu alert op de spullen die zo via de voordeur weer vrolijk binnen wandelen. En dat is veel, heel veel. Best wel confronterend al zeg ik het zelf!

 

De nadelen van minimalisme die niemand je vertelt. By Thee is Hip!
De nadelen van minimalisme die niemand je vertelt. By Thee is Hip!

Doe niet zo gek, wat is nou veel?

 

Neem bijvoorbeeld de schoolspullen van de kinderen. Als ze een rekenschrift uit hebben dan krijgen ze deze mee. Dat gebeurt dus ook met alle andere schriften. Hoeveel ervan moet je bewaren of moet je alles wegdoen? Ben je dan een ontaarde moeder loeder? Mijn moeder heeft thuis nog een map vol schriftjes en tekeningen van mij liggen. Die liet ze laatst zien (41 jaar later). Ik vond het super om er even in te neuzen maar daarna zei ik: joh gooi lekker weg mam... Au! Dat arme mens had mijn persoonlijke (lelijke) tekeningen opgespaard en zorgvuldig bewaard. En ik zei als een botte hark, doe lekker weg... wie is er hier nou de loeder?

 

Dus wat moet ik met al die schoolspullen en tekeningen van de kids? Bewaren of met mijn minimalistische hart beslissen en ze in de papierbak dumpen (als ze het niet zien! Is een hele belangrijke tip!)

 

Plastic manie

 

Door minimalisme ben ik me dus ook veel bewuster met wat we kopen. Ik probeer duurzame producten te kopen en denk wel twee tot drie keer na of we het desbetreffende product echt nodig hebben. Maar op goed, duurzaam en biologisch eten bespaar ik niet. Hier komt dus mijn volgende nadeel van minimalisme. Je bent ineens heel bewust bezig met het milieu. Niks mis mee natuurlijk! Maar pittig is het wel. Zo ga ik naar mijn favoriete slager, kippenboer of kaaswinkel en.. je raad het al. Alles wordt verpakt in  plastic. Iets waar ik normaal nooit bij stil stond. En nu houdt het me in de nacht wakker.. (normaal is dat een krijsend kind dus we gaan vooruit!)

 

Gelukkig zie ik bij bovenstaande winkels ook steeds meer papieren verpakkingen, vooruitgang gaat gestaag met wel de goede kant op!


Kan je ook doorslaan met minimaliseren?

 

Ik denk het wel. De basis van minimalisme vind ik prachtig. Ik ben me bewuster van alles wat ik consumeer. Maar ik voel me soms ook schuldig. Want als minimalist mag je dan wel vlees eten? Ook al is het duurzaam en biologisch. Of moet ik meteen alle dierlijke producten rigoureus afzweren en als hippe Vegan door het leven gaan (uiterst hip was ik toch al?...) Ten eerste vind ik vis, vlees en gevogelte gewoon op z'n tijd echt lekker. Ten tweede hou ik ook van heerlijke kakelverse vrije uitloop  eitjes, en dan heb ik het niet eens over de onweerstaanbare  Franse kaasjes gehad... hemels!

 

Je doet het toch nooit goed

 

Wat ik ook kies, af en toe vlees eten, vegetariër of vegan worden. In andermans ogen zal het nooit voldoende zijn. Ik kan niet in mijn eentje de wereld redden van een klimaatcrisis. Wel kan ik sommige dingen laten of minderen om zo mijn voetafdruk een klein beetje te verkleinen. Perfect zijn bestaat niet en als het wel zou bestaan dan lijkt het me oersaai.  Ik heb een kokshart (en lichaam maar dat is een ander verhaal..) Maar ook heb ik een groen hart. Misschien moet ik gewoon blij zijn met wat wel goed gaat? 

 

Ik ben bewuster geworden door minimalisme

 

Is dat niet het mooiste cadeautje wat minimalisme me kan geven. We kunnen tegen elkaar opbieden met wie de minste  spullen heeft of het beste dieet volgt. Maar gaat minimalisme er niet om dat we bewuster worden van ons consumptie gedrag? Ik koop geen kiloknaller vlees meer in de supermarkt. Nu ga ik naar de ambachtelijke slager. Ook eten we minder vlees maar we eten nog steeds wel vlees. Ben ik dan een minder goede minimalist? Of ben ik dan een moeder die een stap in de goede richting zet? 

 

Ik vermijd plastic daar waar ik kan

 

Ik doe boodschappen met een eigen tas. Bij de groenteboer of op de markt worden de producten vaak in een papieren zak of gewoon los in mijn rugzak gedaan. Als ik kip eet, is het biologisch. Ik scheid het afval daar waar ik kan. Ik consuminder en probeer dat ook over te brengen op mijn gezin. We sparen voor zonnepanelen en onze volgende auto wordt waarschijnlijk elektrisch. Ik loop of fiets vaak ergens heen. Ik ben blij met minder, veel minder. Is dat niet gewoon geweldig!

 

De nadelen van minimalisme

 

Wegen niet op tegen de voordelen. Maar ik wil het toch beschrijven. Want ik hoor daar niemand over. Ik vind al het plastic gebruik om me heen intens verdrietig en confronterend! Maar ik ben ook niet het type die op de zeepkist gaat staan en ga vertellen dat ze moeten kappen met al dat plastic. Mijn blog is mijn zeepkist, wel lekker veilig.. Ik ben verre van een wereld verbeteraar. Maar mijn prachtige hippe kop (met grijze lokken..) in het zand steken vind ik ook weer zo wat! Is er niet een middenweg?

 

Minimaliseren daar waar je kan. By Thee is Hip!
Minimaliseren daar waar je kan. By Thee is Hip!

Jazeker, gewoon minimaliseren daar waar je kan

 

Als iedereen dat vanaf nu zou doen, dan komen we al een heel eind. Ik zeg niet dat het dé oplossing is voor het klimaatprobleem, was het maar zo. Laten we ons gewoon goed informeren over producten. En welke weg deze af moet leggen om bij jou thuis op het bord of in je kast te komen. Als we die weg transparant krijgen dan weet ik zeker dat we in de toekomst betere keuzes zullen maken. Toch?

Reactie schrijven

Commentaren: 0