· 

Duurzaam koken, hoe doe je dat?

Duurzaam koken, hoe dan? By Thee is Hip!
Duurzaam koken, hoe dan? By Thee is Hip!

 

De term duurzaam vliegt je tegenwoordig overal om de oren, een raket is er niks bij...  Niks mis mee als het correct wordt gebruikt en dan niet alleen als hippe marketing slogan. tegenwoordig zijn alle producten groener dan groen. Maar kijk je wat verder naar het product is het dan echt zo groen als Plons de gekke kikker? 

 

Kunnen we niet beter lokaal en kleinschalig produceren? By Thee is Hip!
Kunnen we niet beter lokaal en kleinschalig produceren? By Thee is Hip!

Wat is duurzaam eigenlijk?

 

Kijk je op internet dan zie je allerlei verschillende betekenissen van duurzaam. Welke is dan correct? Als je het mij vraagt is een product duurzaam als bij het produceren ervan het  milieu geen schade oploopt. Dat is nogal wat. En om eerlijk te zijn... is dat wel haalbaar en realistisch?

 

In onze consumptiemaatschappij is dat voor vele producten zeker niet haalbaar. We weten allemaal dat plastic milieuvervuilend is. Natuurlijk kan je het recyclen maar ook daar belasten we het milieu mee. Maar ons gevoel is er wel een stuk beter door...(wel zo fijn!) Misschien moeten we eerst kijken naar de producten, welke weg deze aflegt naar de consument op het bordje of in de kast. Dan weet je zeker welk product duurzaam is en welke niet. Moeten we niet gewoon weer terug gaan naar de lokale boeren winkels, kwekerijen, visboeren aan de zee? Of is dat heel naïef gedacht van mij?

 

Binnen één klik alles thuisbezorgd. By Thee is Hip!
Binnen één klik alles thuisbezorgd. By Thee is Hip!

Binnen één klik alles in huis

 

We zijn verwend tot onze botjes als het gaat om producten bestellen. We pakken onze smartphone (deze zit toch al aan ons handje geplakt..) en openen de app van de desbetreffende winkel. Gooien al het gewilde meuk in de shoppincart en de volgende dag staat het desbetreffende product te pronken in je huis. Begrijp me niet verkeerd, I love online shoppen. Niet dat ik veel bestel, (verre van) (ik heb een bloedhekel aan winkelen.) Loopt het niet de spuigaten uit? Wat denk jij? 

 

Onze kinderen weten niet beter...

 

Als ik kijk naar mijn drie bloedjes van zonen zie ik hoe die generatie opgroeit met de smartphone en sociale media.  Als iets kapot is koop je toch meteen online een nieuwe versie.. Waarom iets repareren? Wat is het nut daarvan? Alles is toch één klik verwijderd? Of ga ik nou te kort door de bocht?


Daarentegen is het wel deze generatie die zich nu al bezig houdt met het milieu. Misschien omdat zij ook de rekening mogen betalen van hun ouders en opa's en oma's? Waarom hun dan niet bewust maken van wat we wel kunnen in plaats van in problemen denken? Misschien kunnen we nog heel wat leren van de visie van kinderen over de huidige klimaatcrisis. Zij beseffen als geen ander dat die er wel degelijk is. Daar kunnen wij als volwassenen nog heel wat van opsteken!

 

Hoe kook je duurzaam thuis? By Thee is Hip!
Hoe kook je duurzaam thuis? By Thee is Hip!

Duurzaam koken hoe doe je dat dan?

 

We kunnen van het gas afgaan. Maar dan moet je wel eerst een zooi zonnepanelen op je dak hebben wil dat milieuvriendelijk zijn. En zolang de subsidie daarvan nog in de kinderschoenen staat is dat wel een dingetje voor de gewone huishoudens met een kleine beurs.

 

Duurzaam voedsel kopen. Koop bij kleinschalige boeren. Als hun boerenwinkel als een malle loopt omdat al het publiek van de AH, Jumbo, Aldi, Plus etc bij hun zou shoppen dan kan de boer ook duurzamer produceren. En zich niet alleen richten op massaproductie. Waar ze vervolgens toch geen cent meer voor krijgen. Zou dat een ideetje zijn? 

 

Als we alleen producten zouden eten die we lokaal produceren, is dat een gekke gedachte? Vis uit de Noordzee i.p.v. uit ver weggiestan. Misschien verhelpen we dan het overbevissings probleem. Begrijp me niet verkeerd... ik ben dol op zalm of tonijn. Maar laat dat dan gewoon schaarse producten worden. Iets wat we met kerst of andere feestdagen eten (en dat zegt deze sushi liefhebber!) Niet een product wat we elke dag massaal kunnen eten. Vroeger aten de mensen toch ook één keer per week vlees omdat het duur was? Met schaarste is niks mis mee als je het in positieve zin gebruikt.

 

Laten we dan ook meteen duurzaam vissen. Dus niet met lange sleepnetten van kilometers die de bodem beschadigd en veel bijvangst veroorzaakt. Verkoop je bijvangst dan beperk je nog een beetje de schade. Is dat een optie?

 

Lokaal kopen, gewoon op het fietsje of lopend naar de winkel? Weg met tweede boodschappenauto per huishouden. Weg met de leegstand in de winkelstraten? Zou dat niet geweldig zijn? 

 

Minimalisme op je bordje, niet meer elke dag vlees of vis. Nee gewoon groenten die de hoofdrol spelen. Iets wat ik nog steeds elke dag een uitdaging vind. En gebruik dan als mooie bijrol duurzaam vlees of vis die je bij de ambachtelijke winkel koopt. En niet bij de supermarkt. Groenten die duurzaam worden geproduceerd waar de belasting tevens op wordt verlaagd. Zodat het kopen van groenten een feestje wordt voor elke portemonnee, ook die van de boer! En minder verspilling van voedsel. Meer nadenken over hoe je zo efficiënt mogelijk kan koken. No waste is toch gewoon een knalfeest!

Duurzaam eten. By Thee is Hip!
Duurzaam eten. By Thee is Hip!

Zou het dan echt kunnen?

 

Ik denk het wel! Begin bij jezelf. Ben je enthousiast vertel het dan door. Vertel mensen wat de voordelen zijn en waar je tegenaan loopt. Praat er gewoon onderling over. De klimaatcrisis is al heel lang gaande. Laten we niet onze knappe koppies in het zand steken omdat het ons even niet uitkomt. Neem de tijd om duurzaam te koken. Iets wat je aandacht geeft groeit, toch? Dat zeggen ze altijd. Geen grote varkens, kippen, koeien of nertsen stallen. Die laatste wist ik voor Corona niet eens dat ze bestonden.. 

 

Maar duurzame stallen waar de boeren  mooie biologische producten kunnen produceren op kleine schaal. Groot, groter, grootst... waarom niet klein en duurzaam? Waar de boeren een eerlijke prijs krijgen. Waar de consument dagelijks bij de boer op bezoek komt om te shoppen en tevens zich laat informeren. Zou dat een ideetje zijn?.... Ik denk alleen maar hardop hè!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0