· 

Op de biologische toer!

Ga jij mee op de biologische toer? By Thee is Hip!
Ga jij mee op de biologische toer? By Thee is Hip!

Pak jij je koffer even?

 

Dat ik een echte foodie ben is een feit. Ik heb er zelfs mijn beroep van gemaakt. Maar het gekke is, hoe ouder hoe kritischer. Of je kan ook denken: hoe bewuster. Het is maar net hoe je het bekijkt. Ik verdiep me nu veel meer in eten. Misschien ook omdat ik er meer tijd voor vrij maak. Vroeger kocht ik foodproducten klakkeloos. Wat was het meest belangrijk? De prijs.. Ja ik kocht met mijn portemonnee en niet met mijn groene hart. 

 

Op de biologische toer, ga je mee? By Thee is Hip!
Op de biologische toer, ga je mee? By Thee is Hip!

Van massa naar duurzaam

 

Ik kocht rustig een kip uit de diepvries bij de Aldi voor drie en een halve euro. Een héle kip!.. Ook zonder blikken of blozen. Wist ik veel, onwetend kind dat ik was.  Inmiddels lees ik veel over eten en alles wat daarmee te maken heeft. Dan kom je al gauw bij het griezelige onderwerp... klimaatverandering. En kijk je verder dan zie je dat onze voedselindustrie helemaal van zijn padje af is, en wij eigenlijk ook! Wat ons eetgedrag veroorzaakt een hoop ellende betreffende moeder aarde.

 

Keurmerken..

 

De keurmerken vliegen je om de oren. Maar vaak zit er achter zo'n keurmerk ook weer een mega marketing reus die een keurmerk gebruikt om de consument nog meer te laten kopen. Want slim zijn we allemaal, toch? We weten toch allemaal dat een kip van drie en een halve euro een dramatisch leven heeft gehad? En dat het kippetje waarschijnlijk ook een hoop meuk als voeding heeft gekregen om mega snel te groeien tot een gigantische kale zieke kip. Die we lekker gaan slachten zodat het beestje vol antibiotica en andere ellende op ons bordje kan liggen. Hmmm krijg jij al trek?

 

Groot, groter, grootst..

 

Waar geld mee valt te verdienen verloedert waar je bij staat. Het moet immers wel rendabel zijn. En we willen niet één keer per week duurzaam en biologisch vlees waar je misschien een tikkie meer voor betaald.. Nee we willen elke dag kiloknaller vlees. Dus de vraag naar vlees en vis is enorm. Wat krijg je dan: mega stallen, kweekvisserijen en mega visboten op de zee die onze bodem per minuut onderwater kappen. Net als het regenwout maar dan gewoon onderwater. Ach we zien het toch niet dus wat maakt he uit. Ik wil die zalm op mijn sushi, hoe meer roze hoe beter... Weet je dat ze dat ook kunnen manipuleren? Door het voedsel wat ze die schattige gekweekte zalmpjes geven... 

 

Genoeg ellende en negatief gedoe!

 

Het is zo confronterend dat je anders gewoon geen zin meer hebt om door te lezen. En dat kan natuurlijk niet want dit blog wordt uiteraard mega gedeeld..  (begrijp ik volkomen!) En oh ja, ik ben van nature een positief persoon. Maar de voedselindustrie maakt mij verre van happy. En als ik iets juist wel wil, is happy zijn. Dus.. in plaats van me te focussen op de negatieve ellende van eten ga ik juist opzoek naar de pioniers, de omdenkers, de klokkenluiders, de tegen de stroom in zwemmers. Die wel duurzaam, kleinschalig en biologisch voedsel kunnen produceren. Die het opnemen tegen de reuzen. Ja die bikkels! Daar ga ik de komende tijd over bloggen met één en al positivisme. Gewoon omdat ik daar dol op ben! Ga jij ook mee op deze online groene culinaire toer? Uiteraard met een heerlijk kopje biologische thee in je handje!

 

Ga jij mee op de biologische toer? By Thee is Hip!
Ga jij mee op de biologische toer? By Thee is Hip!

Reactie schrijven

Commentaren: 0