· 

Gebruik jij al cressen in je gezonde maaltijd?

Gebruik jij al cressen voor je gezonde maaltijd? By Thee is Hip!
Gebruik jij al cressen voor je gezonde maaltijd? By Thee is Hip!

Cressen zijn hip, net als jij!

 

Cressen? Wat zijn cressen in godsnaam nou weer? Ik hoor het je denken. Nou als je een gezondheids freak bent of wilt worden, of gewoon een iets gezondere levensstijl ambieert (het kan altijd immers beter...) Dan zijn cressen een perfecte toevoeging aan je maaltijd! Trust me. Kortom cressen en een gezonde levensstijl gaan in dit verhaal heel goed samen!

 

Gebruik jij al cressen voor je gezonde maaltijd? By Thee is Hip!
Gebruik jij al cressen voor je gezonde maaltijd? By Thee is Hip!

Mijn eerste kennismaking met cressen

 

Als kind kwam ik op de basisschool als eerste in aanraking met cressen. Toen was het tuinkers /sterrenkers. Die smaak is me altijd bij gebleven. We kregen allemaal onze eigen plantje. Wat ik toen niet wist is dat ik daar later heel veel mee zou gaan werken. Maar toen al vond ik de smaak magisch! 

 

Wat zijn cressen nou precies?

 

Cressen zijn gewoon groenten, wat een feest is dat! Zo wordt groenten eten een eitje, zelfs voor jou! Eigenlijk kan je het zien als baby plantjes. Deze liggen op een heerlijk zacht bedje waar ze vanaf het zaadje super snel of soms wat langzamer groeien. En zijn ze lang genoeg dan knip je ze af en gebruik je ze in je gezonde maaltijd. Echt je kan er van alles mee. Maar ondertussen ben jij wel even lekker groen en gezond bezig! Hello green life!

 

Bekende soorten cressen

 

Ze worden steeds bekender onder de hippe foodies en de coole restaurantchefs. De broccoli en rucola cress zijn wel heel erg bekend. Maar net als thee zijn er zoveel verschillende soorten! Misschien moeten ze een opleiding cress expert oprichten. Want oh boy je kan er zo veel mee! 

 

Cressen zijn een ware smaakexplosie voor je gerecht! By Thee is Hip!
Cressen zijn een ware smaakexplosie voor je gerecht! By Thee is Hip!

Laat ik even beginnen met de smaakexplosie

 

Tegenwoordig zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in cressen. Die leveren cressen voornamelijk aan de horeca. Sterren chefs werken er niet voor niks mee. Het is niet zomaar een stukje groen op het gerecht om het even op te leuken. Nee er zit een ware smaakexplosie achter! Zo heb ik eens een cress geproefd die ze in zeeland kweekten, echt buiten dicht langs de kust. De zilte smaak maakte deze cress fenomenaal. Alsof ik een oester zat te eten. Hoe cool is dat! Je begrijpt dat je met cressen dus eindeloos kan variëren en nieuwe soorten kan ontwikkelen. 

 

Mini vitaminebommetjes dus super gezond

 

Naast de geweldige smaken bevatten cressen ook nog eens bijzonder veel vitamines. Het cressen feest gaat gewoon door! En wil niet iedereen heerlijke vitamines eten. Weg met al die pillen, gewoon aan de cressen gaan. Maar dat is nog niet alles, ze bevatten veel vezels en weinig calorieën! (doei doei corona kilo's!) Wil je meer info kijk dan eens bij het Voedingscentrum.

 

Thuis zelf je biologische cressen kweken. By Thee is Hip!
Thuis zelf je biologische cressen kweken. By Thee is Hip!

Thuis zelf cressen kweken

 

Uiteraard kan je gewoon naar de cressen leverancier gaan.. Koppert Cress is daar een goed voorbeeld van. Deze levert aan restaurants en aan de  groothandel voor restaurants, ook leveren ze aan enkele kleine winkels voor particulieren. Maar je kan ook cressen online bestellen bij Grown. Daar kan je zaadjes en potjes bestellen. Zodat je thuis op je eigen keuken vensterbank een groene oase van cressen kan creëren. Hoe leuk is dat! 

 

Ter garnering van het gerecht

Cressen kan je behalve voor de smaak, en de gezondheidsvoordelen ook nog gebruiken voor de opmaak van je gerecht. Met groen ziet het er immers net even beter uit. Maar vergis je niet, de cressen voegen wel degelijk iets toe aan het gerecht en spelen dus een glanzende bijrol. Hieronder zie je wat gerechtjes die ik serveer bij mijn Huiskamer lunchroom waar ik dus verse eigen gekweekte cressen gebruik. Heb ik je inmiddels overgehaald om aan de cressen te gaan? Ik zeg: gewoon een keertje doen. En het staat ook nog eens vreselijk hip op je vensterbank, giller toch!

 

Cressen op je bord bij huiskamer lunchroom Thee is Hip!
Cressen op je bord bij huiskamer lunchroom Thee is Hip!

Reactie schrijven

Commentaren: 0