· 

3 x bijzondere theeën die je moet proeven!

Top drie bijzondere theeën die ik proefde tijdens mijn opleiding tot theesommelier by Thee is Hip!
Top drie bijzondere theeën die ik proefde tijdens mijn opleiding tot theesommelier by Thee is Hip!

Opleiding theesommelier

Toen ik begon aan de opleiding voor theesommelier aan de ITC Academie (https://itcacademy.nl/) had ik geen idee in welke wereld ik zou stappen. Ik was op zoek naar verbreding van kennis die mij als kok in de toekomst ten goede zou komen. Aangezien ik geen wijnliefhebber ben viel die opleiding af. Na een zoektocht kwam de opleiding theesommelier op mijn pad en ik dacht meteen: "dit past bij mij."

Veel proeven bij de opleiding theesommelier.

Dat is precies wat je als kok ook doet. Proeven, ruiken, kijken naar de structuur en herkomst van het product. Thee, ik wist niks van thee. Nou ja ik dronk liters thee, mijn hele leven lang. Maar dat waren gewoon theezakjes uit de supermarkt met een beetje honing en gekookt water en klaar was mijn kopje thee. Bij de opleiding theesommelier kwam echte thee aan bod. Die echte thee is een wereld op zich. Geen thee is hetzelfde. Vergelijk het met de wijn wereld. Waar de theeplant groeit, in welk klimaat, welke bodem alles is belangrijk.

Drie theeën die mijn wereld op z'n kop zette:

  • De Milky Oolong
  • Lapsang souchong
  • Jasmijn parels
Milky oolong by Thee is Hip!
Milky oolong by Thee is Hip!

De Milky Oolong

Deze thee is geweldig! Ideaal om in de avond te drinken na het eten. De Oolong Jing Shuan Bio uit Thailand van Betjeman & Barton (https://www.betjemanandbarton.nl) is ongekend! Je betaald er wel een forse prijs voor. Maar dat is elk kopje thee waard. De smaak is vol en rond, zelfs een beetje romig. Ook heeft de thee een lichte bloemige smaak. Bij deze thee denk ik heel gek, aan een ouderwetse boterbabbelaar. 

De Lapsang souchong

Deze thee is zeer bijzonder! De geur is rokerig en als je de thee in een whisky glas serveert na het eten heb je een unieke smaakbeleving. Ik vind het ook echt een mannen thee.  De thee koop ik bij: Lente thee en chocolade ( https://lentetheechocolade.nl/) een super leuke thee en chocolade winkel in Scheveningen. Het is een zwarte thee die boven naaldhout gedroogd en gerookt wordt. "Bij het drinken van deze thee besefte ik dat de theewereld oneindig is."

Lapsang Souchong By Thee is Hip!
Lapsang Souchong By Thee is Hip!

De Jasmijn parels

De Jasmijn parels zijn gewoon een cadeautje! De parels koop ik bij Tea in motion (https://www.teainmotion.nl/). Zoals ze de thee beschrijft op haar website: "Hand gerolde groene thee en de geur van duizenden verse, betoverende Jasmijnbloesems maken deze thee een pareltje!  Daar is eigenlijk niks meer aan toe te voegen. 

Jasmijn parels. By Thee is Hip!
Jasmijn parels. By Thee is Hip!

De wereld van thee is oneindig.

Door het proeven van deze drie bijzondere theeën besefte ik dat thee geweldig is. Dat je met thee alle kanten op kan gaan. Thee speelt een steeds belangrijkere rol in combinatie met eten. Dat noemen ze "Tea and foodpairing".  Maar thee staat ook voor tijd nemen. Kiezen voor kwaliteit en genieten van een mooi product. We verlangen niet voor niks allemaal naar echte pure producten en geen massa producten. Natuurlijk is er in de theewereld ook massa productie. Maar de echte thee verkopers doen daar niet aan. Die reizen de hele wereld over naar de thee landen en praten met de theeboeren. Die kennis delen zij weer in hun winkel aan de gewone man. Een echte vakidioot dus. 

Bezoek een goede theewinkel

Laat de theesommelier in de winkel je alles over thee vertellen. Let wel op: niet alle theewinkels hebben gediplomeerde theesommeliers in dienst. Vraag gewoon specifieke vragen. Dan weet je al gauw of de verkoper een theesommelier achtergrond heeft. Kijk samen naar een mooie thee die bij jou smaak past. Of die perfect bij je gerecht zal passen van die avond. "Doe gek, drink bij het eten eens een keertje thee in plaats van wijn" en wie weet wil je niks anders meer. Heb jij nog leuke theewinkel tips? Laat het me weten.

 

Liefs Tabitha

Reactie schrijven

Commentaren: 0