· 

Groene salade

Deze salade kwam spontaan tot stand. Zoals de meeste gerechten bij mij. Ik kijk in de koelkast en zie wat ik heb liggen. Dan word ik pas creatief. Wat kan ik ermee? Ik heb een hekel aan verspilling dus ik maak elke week mijn restjes op.

Deze producten heb ik gedoneerd gekregen.

Omdat ik bijna elke dag gratis maaltijden maak voor een clubje lieve ouderen (meer info lees hier). Krijg ik veel eten gedoneerd. Zo lag mijn koelkast vol met: verse spinazie, little gem sla, romanesco, groene paprika, asperges, en verse cressen. En dan word ik creatief... uiteindelijk is het een groene salade geworden met een honing mosterd dressing.

Little gem sla?

Wat is dat? Ik hoor het je denken. Het is een kleine Romeinse sla. De blaadjes zijn super mooi. Deze sla kan je gewoon in je lokale supermarkt kopen. Echt een aanrader! Ik vul mijn gootsteen met zeer koud water, pluk de sla (snij het kontje af, deze is bitter) en leg deze in het koude bad. Daar worden de verlepte blaadjes weer even fris en fruitig van. Zie het als een koude douche, dan schrik je ook ineens weer wakker. Dat gebeurd hier ook met de sla. Laat na enige tijd de sla drogen. Dat kan in een sla centrifuge, of gewoon op een theedoek.

Verse blad spinazie:

Deze was je ook eerst en leg je daarna te drogen.

Romanesco?

Ook dit product kom je niet dagelijks tegen. Meestal bij de betere groenteboer of groothandel. Het is familie van de bloemkool/broccoli alleen dan met hele mooie roosjes. Echt een eyecatcher voor je gerecht! De kleur is heel mooi groen. Ze noemen dit dat ook wel de broccoli van Rome. Wat doe je ermee? Eigenlijk net als de bloemkool. Je snijd er kleine mooie roosjes van en blancheert deze zeer kort (minuutje of 2) in kokend water. Daarna doe je ze ook net als de sla in een bad met zeer koud water. Hierdoor stopt het gaarproces. Vervolgens laat je de roosjes drogen.

Groene asperges:

Eigenlijk net als de romanesco. Eerst even de uiteinde eraf snijden. Deze zijn erg bitter. Dan ook kort blancheren en in een koud water doen. Daarna laten drogen.

Groene paprika:

Deze snij je in kleine blokjes. Zonder de zaadjes.

Cressen?

Dit zijn kleine kiemgroente vol vitamines en smaak! In de horeca gebruiken ze de cressen heel veel in gerechten. Kortom een echte smaakmaker!

Dressing: honing mosterd

De simpelste dressing die er is. Maar zo lekker! Pak een bakje, doe daar een eetlepel mosterd in en een eetlepel vloeibare honing. Nog een beetje gemalen peper erbij en dan mixen. Blijf proeven, wil je meer pit dan doe je wat meer mosterd erbij. Ga je juist voor heerlijk zoet doe er dan wat honing bij. Koken is proeven, de hele tijd door!

En dan nu de opmaak:

Ik maakte deze salade voor to go. Dus deed ik eerst de dressing onderop in de bakjes. Daarna wat blaadjes little gem en spinazie. vervolgens de romanesco roosjes en de paprika. Dan de asperges. En als aller laatste de cressen plus deksel erop. De gast, in mijn geval de lieve oudjes hoeven alleen maar even te schudden zodat de dressing overal zit en dan genieten van volop vitamines! Zo simpel kan koken zijn!

Reactie schrijven

Commentaren: 0