· 

Wat is rooibos thee?

Blog artikel over rooibos thee.
Blog artikel over rooibos thee.

Wat is rooibos thee?

Rooibos thee, wat is dat nou precies? Hoe smaakt het? Waar komt het vandaan? Wat kan je er eigenlijk mee? Hieronder beschrijf ik rooibos thee in Jip en Janneke taal. Lekker duidelijk en overzichtelijk!

Rooibos is geen thee!

Rooibos is een kruid en komt niet van een theeplant (dat is nogal een groot verschilletje..) Iedereen denkt dat het thee is. Maar ik moet je echt teleurstellen. Zolang de blaadjes, naaldjes etc. niet van de planten Sinensis Sinensis of de Asamica komt is het simpelweg geen thee!  Maar we noemen het wel gewoon thee, volg jij het nog?

Twee soorten rooibos thee:

Je hebt twee versies van rooibos thee.

1) In geoxideerde/gefermenteerde vorm = rode Rooibos

2) In niet geoxideerde vorm = groene Rooibos.

De smaak van rooibos thee.

De smaak is heerlijk mild en zoet, zelfs een beetje honingachtig. Rooibos thee kan je perfect gebruiken bij tea and foodpairing. Klinkt als een moeilijke term maar is het niet! Net als wijn, kan thee ook perfect bij een gerecht passen. Soms zelfs een beetje beter! Maar dat zeggen we natuurlijk niet tegen de wijn sommeliers! Die begrijpen daar niks van...

 

Voorheen had ik niks met Rooibos thee. Totdat ik een kopje rooibos thee van goede kwaliteit proefde tijdens de opleiding. Oké ik was om, en niet zo'n beetje ook! Wat een fantastische thee! (al mag ik het geen thee noemen..)

Je hebt geen suiker nodig bij het drinken van rooibos thee!
Je hebt geen suiker nodig bij het drinken van rooibos thee!

Waar komt de rooibos thee vandaan?

De Rooibos groeit in de West Kaap regio (Zuid Afrika). Op hoogte tussen 300-600 meter. En wordt maximaal 1 keer per jaar geoogst. Dan sorteren ze het, daarna wordt de Rooibos gesneden (1-5 mm). Hoe fijner de naaldjes hoe hoger de kwaliteit! Daarna fermenteren en oxideren ze de rooibos.

Wat is fermenteren?

De blaadjes worden soort van gekneusd en dan nat gemaakt. En wordt vervolgens op een stapel gelegd voor één nacht. Nu ontstaat er een fermentatie proces. Daarna wordt de rooibos verspreid over de grond om te drogen. Door het oxideren wordt de rooibos rood van kleur.

Groene rooibos:

Bij de groene rooibos slaan ze dat proces  over.  Waarom dan groene Rooibos? (Ik hoor het je denken!). Voor mensen die geen cafeïne willen. Zo simpel kan het zijn. De smaak van groene Rooibos is ook minder zoet dan de rode Rooibos. De smaak heeft iets grassigs en  plantachtigs (daar moet je van houden..)

Laatste stap in het productieproces van rooibos thee:

Als laatste sorteren en steriliseren ze de Rooibos met stoom. Dit doen ze om de ziektekiemen dood te maken. Wil je thuis ook een heerlijke pot Rooibos als een pro zetten? Natuurlijk wil je dat! Want jij bent immers hipper de hip! Volg dan het onderstaande recept:

Hoe zet je rooibos thee nou precies?

Zo zet je rooibos thee en groene rooibos thee.
Zo zet je rooibos thee en groene rooibos thee.

En nu?

Heerlijk genieten van jouw kopje verse rooibos thee!

Reactie schrijven

Commentaren: 0