· 

Rooibos thee wat is dat nou precies?

Rooibos thee, wat is dat nou precies? Hoe smaakt het? Waar komt het vandaan? Wat kan je er eigenlijk mee? Hier Rooibos in een notendopje:

 

Rooibos is een kruid en geen theeplant (dat is nogal een groot verschilletje..).

 

Je hebt 2 versies van Rooibos:

1) In geoxideerde/gefermenteerde vorm = rode Rooibos

2) In niet geoxideerde vorm = groene Rooibos.

 

De smaak is heerlijk mild en zoet, zelfs een beetje honingachtig. Rooibos thee kan je perfect gebruiken bij foodpairing. Foodpairing is heel simpel! Klinkt als een moeilijke term maar is het niet! Net als wijn, kan thee ook perfect bij een gerecht passen (dat is dus foodpairing). Soms zelfs  een beetje beter! Maar dat zeggen we natuurlijk niet tegen de wijn sommeliers!

 

Voorheen had ik niks met Rooibos thee. Totdat ik een kopje Rooibos thee van goede kwaliteit proefde tijdens de opleiding. Oké ik was om, en niet zo'n beetje ook! Wat een fantastische thee! 

 

De Rooibos groeit in de West Kaap regio (Zuid Afrika). Op hoogte tussen 300-600 meter. En wordt maximaal 1 keer per jaar geoogst. Dan sorteren ze het, daarna wordt de Rooibos gesneden (1-5 mm). Hoe fijner de naaldjes hoe hoger de kwaliteit! Daarna fermenteren en oxideren ze de rooibos.

 

Wat is fermenteren?

De blaadjes worden soort van gekneusd en dan nat gemaakt. En wordt vervolgens op een stapel gelegd voor één nacht. Nu ontstaat er een fermentatie proces. Daarna wordt de rooibos verspreid over de grond om te drogen. Door het oxideren wordt de rooibos rood van kleur. Bij de groene rooibos slaan ze het fermentatie/oxidatieproces  over. Waarom dan groene Rooibos? (Ik hoor het je denken!). Voor mensen die geen cafeïne willen. Zo simpel kan het zijn. De smaak van groene Rooibos is ook minder zoet dan de rode Rooibos. Zelfs een beetje vegetaal. Vege wat? De smaak is iets grassig, plantachtig. 


Als laatste sorteren en steriliseren ze de Rooibos met stoom. Dit doen ze om de ziektekiemen dood te maken.

 

Wil je thuis ook een heerlijke pot Rooibos als een pro zetten? Natuurlijk wil je dat! Want jij bent immers hipper de hip! Volg dan het onderstaande recept:

 

Zet methode Rooibos naturel (roodkleurig):

  • Gebruik zacht water (b.v. spa reine blauw). 1 liter
  • Watertemperatuur: 100 graden Celsius.
  • 12 gram thee.
  • trektijd: tussen 5 en 10 minuten.

Zet methode Rooibos groen:

  • Gebruik zacht water (b.v: spa reine blauw).
  • Watertemperatuur: 100 graden Celsius.
  • 12 gram thee.
  • Trektijd: tussen de 2 en 3 minuten.

Kortom ben je opzoek naar een heerlijke milde en zoete thee. Met een honing smaak? Aarzel dan niet en koop bij een goede thee winkel heerlijke Rooibos! En dan weet ik zeker dat je ervan zult genieten!

Reactie schrijven

Commentaren: 0