· 

Rooibos thee is geen thee.

Rooibos thee is geen thee. By Thee is Hip!
Rooibos thee is geen thee. By Thee is Hip!

Wat is rooibos thee?

Rooibos is geen thee, het is een kruid en komt dus niet van een theeplant. Zolang de blaadjes, naaldjes etc. niet van de planten Sinensis Sinensis of de Asamica komt is het simpelweg geen thee!  Maar we noemen het wel gewoon thee, volg jij het nog?

Twee soorten rooibos thee:

Je hebt twee versies van rooibos thee.

  • In geoxideerde/gefermenteerde vorm = rode Rooibos
  •  In niet geoxideerde vorm = groene Rooibos.

De smaak van rooibos thee.

De smaak is heerlijk mild en zoet, zelfs een beetje honingachtig. Rooibos thee kan je perfect gebruiken bij tea and foodpairing. Klinkt als een moeilijke term maar is het niet! Net als wijn, kan thee ook perfect bij een gerecht passen. Soms zelfs een beetje beter! Maar dat zeggen we natuurlijk niet tegen de wijn sommeliers! Die begrijpen daar nog niks van...

De smaak van rooibos: een beetje honingachtig. By Thee is Hip!
De smaak van rooibos: een beetje honingachtig. By Thee is Hip!

Waar komt de rooibos thee vandaan?

De Rooibos groeit in de West Kaap regio (Zuid Afrika). Op hoogte tussen 300-600 meter. En wordt maximaal 1 keer per jaar geoogst. Dan sorteren ze het, daarna wordt de Rooibos gesneden (1-5 mm). Hoe fijner de naaldjes hoe hoger de kwaliteit! Daarna fermenteren en oxideren ze de rooibos.

Wat is fermenteren?

De blaadjes worden soort van gekneusd en dan nat gemaakt. En wordt vervolgens op een stapel gelegd voor één nacht. Nu ontstaat er een fermentatie proces. Daarna wordt de rooibos verspreid over de grond om te drogen. Door het oxideren wordt de rooibos rood van kleur.

Groene rooibos:

Bij de groene rooibos slaan ze dat proces  over.  Waarom dan groene Rooibos? Voor mensen die geen cafeïne willen. De smaak van groene Rooibos is ook minder zoet dan de rode Rooibos. De smaak heeft iets grassigs en  plantachtigs (daar moet je van houden..)

Groene rooibos thee by Thee is Hip!
Groene rooibos thee by Thee is Hip!

Laatste stap in het productieproces van rooibos thee:

Als laatste sorteren en steriliseren ze de Rooibos met stoom. Dit doen ze om de ziektekiemen dood te maken. Wil je thuis ook een heerlijke pot Rooibos als een pro zetten? Volg dan het onderstaande recept:

Zetwijze groene en rode rooibosthee. By Thee is Hip!
Zetwijze groene en rode rooibosthee. By Thee is Hip!

Reactie schrijven

Commentaren: 0